2006-10-28

Ekologisen jalanjäljen marginaaleissa

Sain Ekotallaaja-testin tulokseksi 5,4. Muutaman kysymyksen kohdalla hieman emmin miten vastaisin. Aika helposti ekologinen jalanjälkeni näkyy kohdallani nousevan 6,4 hehtaariin eli hieman yli suomalaisten keskiarvon 6,3.

Testin jälkeen jäin miettimään, mitä Ekotallaajasta löytyvästä väitteestä "maapallolla on laskettu olevan 1,8 ha/asukas ekologisesti tuottavaa maapinta-alaa" suoraan seuraa. Lasketaanpa: Maapallon kokonaispinta-ala on 510 065 284,702 km2. Vuonna 2005 väkiluku oli 6 453 628 000. Näin ollen jokaista asukasta kohden on noin 0.07903 km2/ihminen eli 7,903 ha/ihminen. Näin ollen 21% maapinta-alasta ja 77% maapallon kokonaispinta-alasta olisi ekologisesti tuottamatonta hukka-alaa - mitä tämä nyt sitten tarkoittaakaan.

Aika paljon joka tapauksessa, sanoisin. Tätä taustaa vasten tuntuu entistä järkevämmältä miettiä, miten esimerkiksi aavikot saisi tehokkaasti valjastettua energian tuotantoon ja miten merivedestä saisi hieman pienemmillä kustannuksilla juomakelpoista vettä - tai edes viljelyksille kelpaavaa.

Tematiikan toista puolta valottaa Kaarina Tonteri tänään HS:n mielipidesivuilla valitellessaan, että edes testin optimivalinnoillakaan maapallo ei pelastu. Kun näyttäisi siltä, että kestävä ekologinen elintapa vaatii suuria uhrauksia, niin pitäisi varmaakin investoida entistä enemmän tehokkaampaan ja ympäristöä vähemmän kuluttavaan teknologiaan ja infrastruktuuriin. En tarkoita, etteikö kuluttajien valinnoilla olisi merkitystä vaan, että teknologisilla ratkaisuilla on usein suhteessa enemmän merkitystä (esim. lämpöpumppulla).

En jaksa uskoa, että ihmiset noin keskimäärin haluavat tinkiä ja kykenevät tinkimään elintottumuksistaan kovinkaan merkittävissä määrin, jos se edellyttää suuri uhrauksia elämisen laadussa. Paitsi jos ympäristön suojelu olisi uskonto. Tarkoitan, että ihmiset ovat valmiita tekemään uskon totuuksien nimissä käsittämättömiä uhrauksia - valitettavan usein enemmin pahassa kuin hyvässä. Surullisena esimerkkinä tästä toimii Nigaraguan vast'ikään säätämä ja katolisen kirkon ahkerasti lobbaama kaikissa tapauksissa abortin kieltävä laki (HS 28.10.2005).

Ei kommentteja: